تعریف ماساژ

امروزه ماساژ از چند دیدگاه مورد بررسی قرار میگیرد. بطوریکه همه ی جوانب از زاویه دیدی متفاوت به علم ماساژ مینگرند. چنانچه از دیدگاه تبادل انرژی بین افراد به آن نگاه کنیم همواره با تعادل حوزه های انرژی بین ماساژگیرنده و ماساژتراپیست روبهرو خواهیم بود، در واقع بحث بالانس انرژی مطرح میباشد. این انتقال انرژی از طریق تماس و لمس محیا میشود و همچنین قطبهای همسو و غیر همسو نقش مهمی در برقرای ارتباط حوزههای انرژی ایفا میکند. چنانچه از منظر هنر به آن بنگریم میتوان آنرا به عنوان یک مهارت یا حرفه تخصصی مطرح نمود. این هنر از طریق نمایش حرکات دست و پا گاهی به درجاتی میرسد که اجرای یک فن بسیار دشوار و مشکل میباشد. اما یکی از جوانب بسیار مهم ماساژ از دیدگاه علمی و پزشکی میباشد که از گذشته های بسیار دور برای تمامی تمدنها، به عنوان یک روش درمانی مطرح بوده است. امروزه ماساژ بهعنوان یک روش درمانی در کنار دیگر مدالیتههای درمانی در پزشکی نوین مطرح است. بهطوریکه از ماساژ میتوان بهعنوان یک روش ایمن، کارآمد و اثر گذار در طب مکمل جایگاه ویژهای را در نظر گرفت.
حال به بررسی تعاریف متعدد ماساژ میپردازیم و اینکه امروزه تعریف جامع ماساژ به چه گونه است؟
ماساژدرماني عبارت است از دستورزي بر روي بافتهاي نرم بدن. اين درمان به رهايي از استرس و فشار عضلاني و درد ناشي از صدمات و سرعت بهبود ناراحتيهاي حاد و مزمن كمك ميكند.
کلمه ماساژ از یک کلمه یونانی به نام "ماسئین[1]" که به معنای مالیدن است و مربوط به یک لغت لاتین "مانوس[2]" به معنای دست گرفته شده است. ولی به طور کلی، ماساژ عبارت است از یک سری حرکات منظم، مرتب و اصولی که روی بافتهای بدن به منظور اهداف خاصی بهکار میرود. به عبارت دیگر ماساژ عبارت است از یک سری حرکات و مهارتهای دستی که بهطور منظم و مخصوص بر روی بافتهای بدن جهت تأثیر بر سیستم عصبی، عضلانی، پوست، مفاصل و گردش خون بهکار میرود .
در کتب قدیمی تعاریف معینی از ماساژ به چشم نمیخورد. یک کتاب فرهنگ لغت پزشکی در سال ۱۸۸۶ این تعریف را از لغت یونانی به معنی مالش دادن بیان کرده است.
«ویلیام مورل» در همین زمان تعریف جامعتری را ارائه میدهد و مینویسد ماساژ عبارتست از: یک سری حرکات دستی که برای درمان بعضی از بیماریها انجام میگیرد.
«داگلاس گراهام» از بوستون (۱۸۸۴-۱۹۱۸) ماساژ را چنین تعریف میکند: اصطلاحی است که مورد قبول پزشکان اروپا و آمریکاست و عبارت است از حرکاتی مانند: فریکشن[3]، نیدینگ[4]، رولینگ[5]، پرکاشن[6]، مانی پولیشن[7] که روی بافتهای خارجی بدن به روشهای مختلف و به منظور درمان، آرامبخشی و تسکین درد با دستها انجام میشوند.
در سال ۱۹۳۲ «جان اس کالتر» این تعریف را ارائه کرد: ماساژ به تعداد زیادی از حرکات دستی که به بافتها و اعضاء بدن برای مقاصد درمانی اعمال میشوند؛ اطلاق میگردد. بهترین و کاملترین تعریف از «گرتروبرد» در سال ۱۹۵۲ بدین طریق ارائه شد: ماساژ عبارت است از یک سری مانورها و حرکات دستی که به بافتهای نرم بدن اعمال شده و میتواند اثرات درمانی روی دستگاههای عصبی عضلانی و گردش خون موضعی و عمومی، لنف و تنفسی داشته باشد. ماساژ مجموعه حرکاتی است که با دست و یا دستگاههای مخصوص بر روی پوست انجام میشود و باعث میشود سلولهای بیجان و مرده پوست از روی پوست پاکسازی شود و سلولهای جایگزین دوباره فعالیت خود را از سر بگیرند. ماساژ یعنی حرکات موزون، ریتمیک و زنجیرهای که با تکنیک و روشهای خاصی توسط دست روی بافتهای بدن انجام میشود.
تعاریف دیگر ماساژ: ماساژ عبارتست از دستورزي بر روي بافتهاي نرم بدن. اين درمان به رهايي از استرس و فشار عضلاني و درد ناشي از صدمات و سرعت بهبود ناراحتيهاي حاد و مزمن كمك ميكند. امروزه ميليونها نفر در سراسر جهان از اين روش به عنوان يك روش مراقبت بهداشتي استفاده ميكنند.
ماساژ درمانی، روشی آرام بخش و تسکین دهنده برای رهایی از دردها، رنجها و ارتقاء سلامت (مثل آرامش یا بهبود خواب) است.
تعریف ماساژ به نقل از سایت ویکیپدیا: «ماساژ دستکاری لایههای سطحی و عمیق عضلانی و بافت همبند با استفاده از تکنیکهای مختلف، به منظور افزایش عملکرد، کمک در روند درمان و ترویج آرامش و آسایش است.»
به نقل از سایت تبیان: «ماساژ به عنوان یکی از روشهای پرطرفدار برای رفع خستگی، لاغری، چاقی، رفع دردهای عضلانی و شادابی پوست مورد توجه مردم قرار گرفته است.»
ماساژ عبارت است از کار با دست بر روی لایه رویین پوست که موجب کاهش فشارهای عصبی و عضلانی میگردد و سرعت جریان خون و لنف افزایش مییابد که حاصل این امر حمل سریعتر هورمونهای ضد درد به اندامهای مختلف بدن میباشد.
ماساژ مجموعه حرکاتی است که با دست بر روی پوست انجام میشود و باعث میشود سلولهای بیجان و مرده پوست از روی پوست پاکسازی شود و سلولهای جایگزین دوباره فعالیت خود را از سر بگیرند.
اگرچه ماساژ را بهوسیله دستگاههای الکتریکی از قبیل ویبراتوریا توربینهای هیدروتراپی میتوان اعمال کرد؛ اما آنچه در اینجا مورد نظر ماست شرح تکنیکهایی است که بهوسیله دستها بهکار برده میشوند.
ماساژ علمی سنتی برای درمان بیماریها و نارسائیها است. چینیها در این علم پیشگام هستند و همواره روشهای جدیدتری را مورد بررسی و تحقیق قرار میدهند. به نحوی که دانشمندان دنیا همگی بر این باور هستند که ماساژ یک روش درمانی کاملاً علمی و قابل استفاده است.
بقراط به نتایج سودمند مالش و ماساژ در تأمین و بازگرداندن نیروی عضلانی افراد ناتوان تا حدی پی برد و برای درمان بعضی از عوارض مفصلی و عضلانی از این روشها استفاده نمود.
امروزه نیز از ماساژ با اهداف مختلف و به شکل وسیع و گستردهای استفاده میکنند و بهویژه در درمان دردهای عضلانی و مفصلی جایگاه ویژهای را نسبت به سایر روشهای درمانی به خود اختصاص داده است و همچنین در توانبخشی و بازتوانی بیماریهای مختلف به شکل خاصی به کار میرود.
واژه ماساژ علمی و آکادمیک، به مجموعهای از حرکات موزون، ریتمیک و زنجیروار که با متد و روشهای خاصی توسط دست یا پا روی بافتهای بدن انجام میشود اطلاق میگردد. این مانورها میبایست با یکدیگر هماهنگی و هارمونی داشته باشند. در واقع ماساژ از ترکیب مانورهای متعدد دست تشکیل میشود که با یک ملودی و آهنگ خاص، همانند نواختن یک آلت موسیقی، نواخته میشود. بهطوریکه مجموعه این مانورها ارتباط معنا داری را با یکدیگر داشته باشند و به دنبال نیل به هدف خاصی باشند. تمامی نکاتی که گفته شد از این جهت حائز اهمیت هست که ما با چندین دستگاه فوقالعاده پیچیده اعم از مغز، سیستم عصبی عضلانی و چندین سیستم دیگر بهطور همزمان مواجه هستیم و یکی از نکات مهم در ماساژ ایجاد ملودی در سیستم عصبی مرکزی میباشد که میتواند تأثیرات مطلوبی را بر عملکرد این سیستم برجای گذارد و از این جهت بسیار حائز اهمیت است. از دیگر نکاتی که در تعریف ماساژ نیز میتوان به آن اشاره کرد، رعایت اصول قرینهسازی در مواجهه با بافتهای بدن است. بهطوریکه کلیه فنون بهطور قرینه و با یک میزان فشار و زاویه متقارن در هر دوطرف بدن انجام شود.
پس بنا به نتیجه گیری از تعاریف فوق، ماساژ علمی و آکادمیک میبایست چند فاکتور مهم را دارا باشد:
- حرکات موزون باشد.
- حرکات ریتمیک و آهنگین باشند.
- تکنیکها به یکدیگر مرتبط و متصل باشند.
- حرکات دست هماهنگ باشد.
- تکنیکها با یکدیگر هارمونی داشته باشند.
- تکنیک ها با یکدیگر قرینه باشند.
منبع: کتاب شگردهای ماساژ کلاسیک با گرایش روسی؛ تألیف: بکتاش الهامیان، انتشارات آوای ظهور
کتاب چارچوب ماساژ؛ تألیف: بکتاش الهامیان، انتشارات آوای ظهور
[1] Massein
[2] Manus
[3] سایش
[4] ورز دادن یا مالش
[5] غلتاندن بافت و پوست
[6] حرکات کوبشی
[7] حرکات دستکاری بافتها و مفاصل